КРУГЛИЙ СТІЛ «Психоаналіз у психологічному супроводі дітей та підлітків в соціальних закладах України: актуальний стан та перспективи»

Шановні друзі!

Запрошуємо Вас взяти участь у круглому столі

«Психоаналіз у психологічному супроводі дітей та підлітків в соціальних закладах України:  актуальний стан та перспективи»

Круглий стіл організовано Міжнародним Інститутом Глибинної Психології (Київ, Україна) за підтримки Міжнародної Федерації Психоаналізу (Страсбург, Франція) та за участю Університету Ніцци – Софії-Антиполіс (Ніцца, Франція).

Круглий стіл, що відбудеться 25 травня 2017 року о 14.30 присвячено Дню захисту дітей та Першій україно-французській конференції з психоаналізу дітей та підлітків «За закритими дверима. Психоаналітик та юний суб’єкт в координатах соціального закладу» в м. Києві на базі Міжнародного Інституту Глибинної Психології

           Система соціальних закладів різного роду досить добре розвинена в Україні на державному рівні та рівні приватних ініціатив. Переважна більшість соціальних закладів стоїть на службі суспільства та завдань, які стоять перед суспільством: турбота про дитину, соціальна та психологічна адаптація тощо. Проте, часто співробітники соціальних закладів (психологи, вихователі, соціальні працівники, медичні працівники) опиняються на перетині взаємодії між дитиною, її родиною, службами опіки та піклування та іншими соціальними органами. У зв’язку з чим виникають ситуації, які, можливо, потребують залучення інших підходів, одним з яких є психоаналіз, орієнтований  на суб’єктивність та підтримку суб’єктивності дитини.

          Психоаналітичний підхід дозволяє зосередитись на внутрішньому світі дитини та сприяти розвитку та психічному становленню дитини, яка опинилась в складних життєвих обставинах.

          Метою «круглого столу» є обговорення актуального стану та перспектив участі психоаналітиків у психологічному супроводі дітей та підлітків в соціальних закладах України (досвід України та Франції), а також визначення перспективних напрямків інтеграції психоаналітичного підходу до системи психологічної допомоги у дитячих соціальних закладах України.

         У спробі осмислення питання участі психоаналітиків у психологічному супроводі дітей та підлітків у соціальних закладах України організатори круглого столу – українські психоаналітики — спираються на досвід французького психоаналізу. У Франції з 50-х років існує досвід інституціональної терапії, яка намагається помислити суб’єкта, що перебуває у соціальному закладі.

Ці та інші проблемні питання, поставленні на обговорення учасниками Круглого столу, дозволять оглянути різні рівні проблеми та привернути увагу держави до цього питання.

 Питання до круглого столу:

1.Роль та функції соціальних закладів України та Франції у соціалізації та психологічній реабілітації дітей та підлітків, які в них перебувають.

2. Специфіка уявлень про дитячі соціальні заклади України дітей, які в них опиняються, їхніх родин, представників допомагаючих професій (психологів, соціальних працівників) та суспільства в цілому.

3. Психологічні потреби дитини, що опинилася у соціальному закладі, та можливості психоаналізу.

4. Актуальний стан та перспективи взаємодії дитячих соціальних закладів з психоаналітиками: досвід Франції та України.

5. Перспективи державної підтримки процесу інтеграції психоаналітичного підходу до системи психологічної допомоги у дитячих закладах України.

В роботі круглого столу візьмуть участь психоаналітики, державні діячі, керівники та психологи соціальних закладів:

 Уварова Світлана Геннадіївна – доктор філософії, психоаналітик, магістр психології Університету м. Страсбурга (Франція), засновник та ректор Міжнародного Інституту Глибинної Психології (Київ, Украина), Президент Української Асоціації Психоаналізу та Міжнародної Федерації Психоаналізу, Член правління, сертифікований тренінговий аналітик й супервізор Європейскої Конфедерації Психоаналітичних Психотерапій (Відень, Австрія), член Всесвітньої Ради з Психотерапії, головний редактор журналу «Психоаналіз. Часопис», член Редакційної Ради «Європейського Журналу Психоаналізу», головний редактор його російськомовної версії (Київ, Україна).

Кулеба Микола Миколайович Уповноважений Президента України з прав дитини Адміністрації Президента України.

Серж Льосур – доктор психології, професор, психоаналітик, викладач Університету Ніцци-Софії Антиполіс (Франція), титулярний член й тренінговий аналітик громади «Аналітичний простір», директор й викладач Магістратури гуманітарних та соціальних наук з психології.

 Караванова Інна Петрівна – психоаналітик, сертифікований спеціаліст Європейської Конфедерації Психоаналітичних Психотерапій, тренінговий аналітик Української Асоціації Психоаналізу, магістр гуманітарних наук з психології Університету м.Страсбург (Франція), викладач Міжнародного Інституту Глибинної Психології, керівник спеціалізації «Психоаналіз дітей та підлітків».

 Фещенко Юлія Геннадіївна – в.о. директора Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 Служби у справах дітей та сім’ї Виконавчого органу Київської міської державної адміністрації.

 Шейніч Анжела Володимирівна – директор школи-інтернату № 4 для слабозорих дітей.

Модератор: Великодна Мар’яна Сергіївна — кандидат психологічних наук, практичний психолог зі спеціалізаціями з сексології, перинатальної психології та психоаналітичної терапії дітей та підлітків, член і стажер УАП-ЄКПП-Україна, старший викладач кафедри практичної психології ДВНЗ “Криворізький державний педагогічний університет”.

 

Місце проведення: м. Київ, вул. Лаврська, 16, 3-й поверх (конференц-зал), Міжнародний Інститут Глибинної Психології.

РЕЄСТРАЦІЯ УЧАСТІ ОБОВ’ЯЗКОВА!

Кількість місць обмежена

Контакти :

тел. (044) 222 69 07 / (097) 022 69 07

pa_kiev@mail.ru

www.pa.org.ua